4H-kerhonohjaajat rakentavat tulevaisuuden taitoja – tarinoita Porvoon seudulta
26.2.2025
Tiesitkö, että Porvoossa on ollut 4H-kerhoja jo vuosikymmeniä?
Mikä on 4H?
4H on nuorisojärjestö, joka kannustaa lapsia ja nuoria oppimaan uusia taitoja tekemisen kautta. Nimi 4H tulee sanoista Head, Hands, Heart ja Health – Harkinta, Harjaannus, Hyvyys ja Hyvinvointi.
Toiminta koostuu monipuolisista kerhoista, joissa voi muun muassa kokata, pelata pelejä ja kehittää työelämätaitoja. Jokaisella kerhokerralla korostuvat leikki, ilo ja innostava ilmapiiri. Porvoon 4H-kerhot yhdistävät perinteitä ja moderneja teemoja, tarjoten kaikenikäisille sekä hauskaa että kehittävää tekemistä. Lisäksi 4H tukee nuoria yrittäjyydessä ja työllistymisessä.

Syventyminen kerhonohjaajiin
Mutta mikä on kerhonohjaajan rooli, ja millaisia ihmisiä näiden kerhojen takana on?
4H-kerhonohjaajat ovat toiminnan sydän, jotka innostavat lapsia ja nuoria oppimaan uusia taitoja ja osallistumaan yhdessä tekemiseen. Monilla ohjaajilla on taustalla halu tarjota lapsille merkityksellisiä kokemuksia ja kehittää samalla omia vuorovaikutus- ja ohjaustaitojaan.
Ohjaajan rooli tuo mukanaan sekä ilon hetkiä että haasteita, kuten ryhmähengen luomista ja yksilöllistä tukemista. Lautapelikerhon alku oli haastava, sillä ensimmäisellä kerralla paikalle tuli vain yksi lapsi, mutta jo seuraavalla kerhokerralla ryhmä oli lähes täynnä. Kerhotoiminta on kuitenkin täynnä pieniä onnistumisia ja hetkiä, jotka tekevät jokaisesta kerhokerrasta ainutlaatuisen.
"Kerhonohjaajana minua motivoi lasten ilo sekä heidän hauskat vitsinsä ja tarinansa. Vastuullani on varmistaa lasten turvallisuus, ettei heitä kiusata, sekä huolehtia kerhosuunnitelmien ja -päiväkirjojen ylläpitämisestä." -Katrina Liljalehto
"Ohjaajana minut motivoi lasten positiivisuus ja uusien asioiden oppiminen, kuten pelien opettaminen. Vastuullani on huolehtia lasten turvallisuudesta ja viihtyvyydestä." -Ilona Rautanen
Kaiken kaikkiaan ohjaajat kokevat työnsä tärkeäksi ja näkevät siinä mahdollisuuden vaikuttaa nuorten elämään positiivisesti.
Katrina ja Ilona, kerhonohjaajien haastattelu

Miten päädyit 4H-kerhonohjaajaksi?
"Olin TET-harjoittelussa Porvoon Kukkatalolla, jolloin sieltä sain tietää 4H-yhdistyksestä ja sen kerhotoiminnasta ja innostuin siitä heti." -Katrina
"Päädyin 4H-lautapelikerhon ohjaajaksi ohjaajaparini kautta, sillä hän pyysi minut pariksi kerhoon." -Ilona
Mitä taitoja koet oppineesi ohjaajana toimiessasi?
"Olen oppinut sen että kaiken ei tarvitse aina olla vakavaa ja täydellistä. Esimerkiksi jos lapset haluavat pelata pelejä erilaisilla säännöillä niin ei se ole niin vakavaa ja välillä voikin käyttää mielikuvitusta pelatessa." -Katrina
"Koen kehittyneeni lasten ryhmäyttämisessä sekä ryhmän johtamisessa ohjaajana olemisen aikana." -Ilona
Kerrotko jonkin mieleenpainuvan tai hauskan sattumuksen kerhon toiminnasta?
"Silloin kun oli ensimmäinen kerhopäiväni niin olin luullut, että sinne olisi ainakin tullut muutama lapsi, mutta sitten olikin vain yksi lapsi osallistunut." -Katrina
"Eräässä kerhokerrassa pyysimme lapsia tekemään lautapelin, mutta aluksi kaikki kieltäytyivät. Yksi lapsi kuitenkin tuli luokseni ja halusi tehdä pelin, ja pian toinenkin liittyi mukaan. Yhdessä teimme kaksi erilaista korttipeliä, jotka lapset veivät kotiin. Tämä hetki jäi mieleeni, sillä oli upeaa nähdä, kuinka alle 12-vuotias pystyi luomaan pelin lähes itsenäisesti." -Ilona
Mitä haluaisit kysyä ohjaajapariltasi kerhonohjaamisesta?
Ohjaajapari on tärkeä tuki kerhotoiminnassa. Miten yhteistyö sujuu, ja mitä asioita ohjaajat haluaisivat tietää toisiltaan?
Katrina kysyy: "Kuinka erilaista on pelata lautapelejä kerhon lasten kanssa verrattuna omiin kavereihin?"
Ilona vastaa: "Lautapelien pelaaminen lasten kanssa kerhossa on erilaista kuin kavereiden kanssa, sillä lasten kanssa mielikuvitus on vahvemmin läsnä, ja samalla kuulee heidän kokemuksiaan peleistä. He saattavat myös haluta muuttaa pelin kulkua kesken kaiken, kun taas kavereiden kanssa keskittyy enemmän itse peliin eikä niinkään erilaisiin tapoihin pelata."
Ilona kysyy: "Millaista on työskennellä samassa paikassa yhdessä ystävän kanssa."
Katrina vastaa: "Se on hauskaa ja oikeastaan jopa helpompaa työskennellä kaverin kanssa samassa työpaikassa, sillä tunnen jo entuudestaan Ilonan, joten tiedän, miten hän suhtautuu ja toimii eri tilanteissa. Myös keskusteleminen ja kerhokertojen suunnitteleminen on helpompaa, sillä voimme esimerkiksi koulussa suunnitella, mitä tehdään, eikä tarvitse hoitaa kaikkea viestitse."
Ohjaajien välinen vuorovaikutus ja kokemusten jakaminen tekevät toiminnasta entistä rikkaampaa. Jokainen kerhokerta on mahdollisuus oppia jotain uutta – niin lapsille kuin ohjaajillekin.
Porvoon seudun 4H:n matka – Mikroautoista nykyajan kerhoihin
Porvoon 4H-yhdistys on tarjonnut lapsille ja nuorille monipuolisia harrastusmahdollisuuksia jo vuodesta 1956. Toiminta on aina heijastellut ajan henkeä – esimerkiksi 1970-luvulla suosittu mikroautokerho keräsi innokkaita nuoria rakentamaan ja ajamaan omatekoisilla kilpa-autoilla.
Vuosien varrella 4H-kerhot ovat muovautuneet lasten ja nuorten kiinnostuksen ja yhteiskunnan muutosten mukana. Ennen painopiste oli enemmän kädentaitojen ja maatalouteen liittyvien taitojen opettelussa, mutta nykyään tarjolla on esimerkiksi kokkaus- ja lautapelikerhoja. Yhteistä kaikelle toiminnalle on kuitenkin aina ollut tekemällä oppiminen – käytännön taitojen harjaannuttaminen hauskalla ja innostavalla tavalla.
Tänä päivänä Porvoon seudun 4H jatkaa vahvaa työtään lasten ja nuorten parissa, tarjoten mahdollisuuksia oppia uusia taitoja, saada kavereita ja jopa kokeilla yrittäjyyttä turvallisessa ympäristössä.
Kohti tulevaisuutta – Näin 4H kehittyy ja kasvaa
Kerhonohjaajien mukaan 4H-toiminnassa voisi panostaa entistä enemmän mainostamiseen ja näkyvyyteen. Tulevaisuuden haasteena nähdään aktiivisten kerholaisten tavoittaminen, mutta samalla nähdään mahdollisuus laajentaa toimintaa ja tavoittaa uusia ryhmiä.
Katrina Liljalehto ei näe suuria kehitystarpeita 4H-kerhotoiminnassa, mutta toivoo enemmän näkyvyyttä. Hän itse kuuli 4H:sta vasta, kun se hänelle vinkattiin, ja korostaa, että ilman tätä hän ei olisi välttämättä tutustunut toimintaan.
Myös Ilona Rautanen on samoilla linjoilla: hän ei koe, että kerhotoimintaa olisi tarpeen kehittää, mutta uskoo, että lisää kerhonohjaajia saataisiin, jos 4H:ta mainostettaisiin enemmän. Ilona itse kuuli 4H:sta ohjaajaparinsa kautta ja kokee, että näkyvyys voisi houkutella uusia ohjaajia.
Liity mukaan 4H-perheeseen – Kasvata taitoja ja luo muistoja
4H-kerhot tarjoavat lapsille ja nuorille mahdollisuuden oppia, kokea ja kasvaa turvallisessa ympäristössä. Oli kyseessä käsityö, kokkaus tai vaikka oman yrityksen perustaminen, jokaiselle löytyy jotain kiinnostavaa. Tule mukaan kerhoihin, ryhdy ohjaajaksi tai tue toimintaa – yhdessä rakennamme tulevaisuuden taitoja!
"Kerhonohjaajana oppii paljon, kuten tilanteiden hallintaa ja itsensä tuntemista paremmin. Lisäksi kehittää tärkeitä työelämätaitoja, kuten organisointikykyä ja ongelmanratkaisua. Lasten ilo ja nauru ovat tietenkin myös parasta." -Katrina Liljalehto
"Suosittelisin muille 4H-kerhonohjaajaksi ryhtymistä, koska saat mukavalla työllä vähän omaa rahaa ja saat samalla työkokemusta turvallisesta ympäristöstä jo nuorena. Lasten kanssa puuhaaminen on aina hauskaa ja samalla oppii itsekin uutta kun esimerkiksi leikkii tai pelaa lautapelejä lasten kanssa!" -Ilona Rautanen

(Kirjoittaja: Timo Tuiskunen)