Kissalle myrkylliset ruoka-aineet ja kasvit
Myrkytyskeskuksen (24 h/vrk) numero: 0800 147111 tai 09 471 977.
Sipuli ja valkosipuli - Sipulit, valkosipulit, salottisipulit ja kevätsipulit voivat vahingoittaa kissan punasoluja ja aiheuttaa anemiaa suurina määrinä syötynä.
Jos kissan oireita ovat uneliaisuus, ruokahaluttomuus, heikkous, kalpeat ikenet ja oranssi tai tummanpunainen virtsa, tarvitaan välittömästi eläinlääkäriä.
Raa'at kananmunat, raaka liha - Raakojen kananmunien tai raa'an lihan syöminen voi aiheuttaa kissoille salmonella- tai E. coli -myrkytyksen. Oireet ovat vaihtelevia, mutta niihin voi kuulua oksentelua, ripulia ja uneliaisuutta. Raa'assa kananmunassa on myös entsyymiä, joka voi aiheuttaa iho- ja turkkiongelmia.
Salmonella ja E. coli voivat tarttua myös ihmisiin!
Suklaa ja kofeiinipitoiset juomat - Suklaa ja kofeiini on yhtä myrkyllistä kissoille, kuin koirillekin. Suklaa sisältää metyyliksantiiniksi kutsuttua ainetta, joka voi aiheuttaa oksentelua ja ripulia, kuumetta, lihasvapinaa, epänormaalia sydämen sykettä, vatsavaivoja, lisääntynyttä janoa ja kouristuksia.
Alkoholi ja raaka taikina - Alkoholijuomat ja alkoholia sisältävät elintarvikkeet voivat aiheuttaa kissalle oksentelua, ripulia, vapinaa, sekavuutta, hengitysvaikeuksia, koomaa ja jopa kuoleman. Raaka taikina voi turvota tai muuttua alkoholiksi vatsassa. Jos epäilet, että kissa on syönyt/juonut pienenkin määrän alkoholia, vie se välittömästi eläinlääkäriin.
Maito ja maitotuotteet - Kissojen on vaikea sulattaa maidon sisältämää laktoosia, josta voi aiheutua vatsavaivoja tai ripulia. Usein kissat saavat laktoosia vain pentuna emonsa maidosta.
Viinirypäleet ja rusinat - Syy ei ole tiedossa, mutta vähäinenkin määrä viinirypäleitä tai rusinoita voi aiheuttaa kissalle vakavan sairauden, jopa munuaisten vajaatoiminnan.
Oksentelu ja hyperaktiivisuus ovat oireita, jotka ilmenevät 12 tunnin kuluessa näiden ruokien syömisestä. Muita oireita 24 tunnin kuluessa voi olla uneliaisuus, ripuli, ruokahaluttomuus, vatsakipu ja vähentynyt virtsaaminen. Vaikka osa kissoista ei saakaan mitään oireita, on parasta olla heti yhteydessä eläinlääkäriin.
Koiranruoka - Koiranruoka ei sovellu kissan ruokintaan pitkällä aikavälillä. Koirien ja kissojen ravitsemukselliset tarpeet ovat hyvin erilaiset. Kissat tarvitsevat enemmän proteiinia ja aminohappoja, eivätkä saa riittävästi näitä ainesosia koiranruoasta, mikä voi ajan mittaan johtaa puutostiloihin ja terveysongelmiin.
Myrkytyskeskuksen (24 h/vrk) numero: 0800 147111 tai 09 471 977.
Kissalle myrkylliset kasvit
Soita pikimmiten eläinlääkärille, jos kissa on syönyt jotakin seuraavista huonekasveista:
- Amaryllis (Hippeastrum)
- Atsalea (Rhododendron)
- Japaninkäpypalmu (Cycas)
- Jouluruusu (Helleborus spp.)
- Kliivia (Clivia miniata)
- Liljat (Lilium & Hemerocallis): kaikki osat ovat myrkyllisiä ja jo pienikin määrä voi tappaa.
- Liljapuut (Cordyline)
- Narsissin sipuli (Narcissus)
- Oleanteri (Nerium oleander)
- Palmuvehka (Zamioculcas zamiifolia)
- Traakkipuu (Dracaena)
- Tulppaanin sipuli (Tulipa)
- Viirivehka (Spathiphyllum spp.)
Seuraavassa listassa olevat kasvit ovat lievemmin myrkyllisiä, mutta seuraa tilannetta ja tarvittaessa soita eläinlääkärille tai myrkytyskeskukseen:
- Aaloet (Aloe vera)
- Anopinkieli (Sansevieria trifasciata)
- Begonia
- Huone-, kirjo- ja köynnösvehkat (esim. peikonlehti, kultaköynnös ja flamingokukka): Nämä kasvit voivat ärsyttää kissan limakalvoja ja aiheuttaa oireita, kuten nielemisvaikeuksia, turvotusta ja oksentelua. Jos kissa on pureskellut kasvia, sen suuta kannattaa huuhdella vedellä ja tarjota pientä määrää hylamaitoa, jogurttia tai sukralfaattia.
- Hyasintin sipuli (Hyacinthus orientalis): Sipulit ovat erityisen myrkyllisiä ja voivat aiheuttaa voimakkaita vatsaoireita, kuten oksentelua ja ripulia.
- Joulutähti (Euphorbia pulcherrima)
- Jukkapalmu (Yucca)
- Kumipuu (Ficus elastica)
- Muratti (Hedera helix)
- Rönsylilja (Chlorophytum comosum)
- Syklaami (Cyclamen)