Koiralle myrkylliset ruoka-aineet
Myrkytyskeskuksen (24 h/vrk) numero: 0800 147111 tai 09 471 977.
Avokado – Avokado sisältää persiiniä, joka on useimmille eläimille myrkyllinen aine. Jotkut ihmisetkin ovat allergisia persiinille. Koirille ja kissoille persiini voi aiheuttaa vatsavaivoja.
Alkoholi – Samoin kuin ihmiselle, on alkoholi haitallista myös koiralle. Alkoholin haitat ilmenevät koirassa kuitenkin jo hyvin pienillä annoksilla. Alkoholi voi aiheuttaa koiralle oksentelua, ripulia, keskushermosto-ongelmia, hengitysvaikeutta, kooman ja jopa kuoleman.
Sipuli – Suuri annos sipulia tai valkosipulia kerralla tai vähän joka päivä tuhoaa koiran veren punasoluja ja johtaa anemiaan. Anemian oireita ovat heikkous, oksentelu, ruokahaluttomuus ja hengästyminen.
Kofeiini – Kahvin, teen, suklaan, kolajuomien ja energiajuomien kofeiini suurina annoksina voi aiheuttaa koiran kuoleman. Kofeiinimyrkytyksen oireita ovat levottomuus, nopea hengitys, sydämen toimintahäiriöt, tärinä ja verenvuoto.
Viinirypäleet ja rusinat – Syy ei ole tiedossa, mutta viinirypäleet johtavat koiralla munuaisvaivoihin. Jo pieni määrä voi tehdä koiran pahoinvoivaksi. Toistuva oksentelu on varhainen merkki myrkytyksestä, myöhemmin seuraavat velttous ja apeus.
Makadamia-pähkinät – Pähkinöitä ei suositella koirille, etenkään makadamia-pähkinöitä, joiden tiedetään aiheuttavan myrkytysoireita. Myrkytyksen oireita ovat tärinä, heikkous tai takapään halvaantuminen, oksentelu, kuume ja nopea sydämen syke.
Ksylitoli – Monien makeisten ja purukumien makeutusaineena käytetty ksylitoli eli koivusokeri aiheuttaa koiralle voimakkaan verensokerin laskun. Oireita ovat oksentaminen, vapina, heikkous, kouristelu, ripuli ja kaatuilu. Ksylitolimyrkytys voi johtaa maksa- ja haimavaurioihin. Parikin ksylitolipurukumityynyä voi aiheuttaa vakavat oireet kymmenkiloiselle koiralle.
Teobromiini – Muun muassa suklaan ja teen sisältämä teobromiini on myrkyllistä useille eläimille, koirillekin. Myrkytyksen oireita ovat oksentelu, ripuli, janoisuus, tärinä, epänormaali sydämen syke, hyperaktiivisuus, kohtaukset ja jopa kuolema. Suklaa ja tee sisältävät myös kofeiinia, jolla on teobromiinin kaltaiset vaikutukset koiraan tehden näistä ruoka-aineista entistä vaarallisempia.
Ihmisten ruoantähteet – Syömämme ruoka on usein suolaista, mausteista ja sokeristakin. Koirat eivät siedä läheskään niin suuria määriä suolaa kuin me. Liika suola aiheuttaa koiralle oksentelua, ripulia, tärinää, alakuloisuutta, ruumiinlämmön kohoamista ja kohtauksia. Sokeri taas aiheuttaa koiralle saman kuin ihmiselle: hammasongelmia, liikalihavuutta ja jopa diabetesta. Liharuokien ihra ja rasvainen kanannahka jäävät usein lautaselle ja päätyvät koiran ruokakuppiin. Ruoan sisältämä ihra voi johtaa koiralla haimatulehdukseen, joka ei lievänä oireile ollenkaan. Vakavamman haimatulehduksen oireita ovat syömättömyys, oksentelu, vatsakivut, ripuli, nestehukka, hunonkuntoisuus ja passiivisuus.
Raaka munanvalkuainen – Munanvalkuaisessa on avidiinia, joka elimistössä sitoo biotiinia. Biotiinin puute aiheuttaa karvanlähtöä, iho-oireita, turkin harmaantumista ja ulosteiden syöntiä. Munankeltuaisessa taas on biotiinia, joten osittain se estänee puutostilan syntymistä. Vain liian usein syötynä valkuainen aiheuttaa biotiinin puutoksen, joten sitä voi syöttää koiralle huoletta silloin tällöin.
Homeiset ruoat – Koirien luontainen jätteidenpenkomisvietti voi johtaa homeisten ruokien syömiseen. Homeiden syöminen voi aiheuttaa lihasvapinaa, kouristuksia ja huojumista.
Ensiapu myrkytysoireisiin on oksennutus, jos myrkyn syömisestä on aikaa korkeintaan puoli tuntia. Pieni vesi-suolapallo koiran kurkussa yleensä aikaansaa oksennusreaktion. Suolamyrkytyksen välttämiseksi tätä kokeillaan vain kerran. Hiilitabletteja 1 g elopainokiloa kohden hidastaa myrkytyksen etenemistä. Myrkyttynyt koira viedään aina eläinlääkäriin. Myrkytyskeskuksesta saa pikaisesti ohjeita myrkytystilojen hoitoon. Myrkytyskeskuksen (24 h/vrk) numero: 0800 147111 tai 09 471 977.